Доброго дня.
Колеги, трохи проконсультувався з приводу п.21/1 постанови 554 та й загалом.
Що мені прояснили та стало більш-менш зрозумілим, що правда з моєї точки зору:
1. Перші слова цього пункту є ключовими, а саме "У разі набрання чинності законом, який змінює кваліфікаційні вимоги до осіб ... " говорить про те що в майбутньому буде прийнята зміна до закону, тобто хтось собі приготував підґрунтя. Скоріш за все буде Законом про архітектурну діяльність передбачатися, або чітке посилання на Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (що є більш вірогідніше), або будуть прописані чіткі фрази, по типу того як передбачається по відношенню до категорій складності в минулому, а зараз по класах наслідків.
2. Гільдія на жаль в нашому випадку є одноосібним монополістом і скоріш за все усі ці та подібні зміни виходять звідти. Це для гільдії є логічним, але Закон зворотної сили не має і дуже вірогідно що в найближчому майбутньому ми уже будемо мати преценденти судових справ щодо доповнення пункту 2 абзацом, про анулювання кваліфікаційних сертифікатів (так би мовити) заднім числом на користь позивачів, адже в свій час Закон про архітектурну діяльність (ст.17) надавав змогу отримувати сертифікат особам які не мають відповідної освіти, але мають стаж роботи в будівництві більше 10 років, а потім цей пункт спростити (здається в квітні 2017р.), а сьогодні і взагалі відбирають що дали.
3. З приводу того що "ГИТН целенаправлено упускает 4-й вид категории?" і як наслідок що можуть анулювати безстрокові сертифікати, так званого !!! безкатегорійного Інженера з технічного нагляду! в даному випадку думка не однозначна, адже хто як не ГІТН має присвоювати звання Інженера з технічного нагляду!?! А вже потім, цитую: ІНЖЕНЕР З НАГЛЯДУ ЗА БУДІВНИЦТВОМ II КАТЕГОРІЇ. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст або бакалавр) та підвищення кваліфікації. Для спеціаліста без вимог до стажу роботи, для бакалавра стаж роботи за професією інженера з нагляду за будівництвом не менше 2 років, це що каже у нас Довідник кваліфікаційних характеристик. Так от, якщо я БАКАЛАВР - маю повне право отримати сертифікат Інженера з нагляду за будівництвом! А де мені це зробити - тільки в ГІТН, адже тільки вони наділені такими повноваженнями. А в ГІНТ на сайті відсутня така "фішка" як присвоєння звання Інженера з технічного нагляду за будівництвом (без категорії), а це можна розцінювати як пряме порушення законодавства.
І поки що, на закуску:
Випуск 64 Довідника кваліфікаційних характеристик розділу Професіонали каже що є "Інженер з нагляду за будівництвом", а також + категорії, а от ГІТН говорить що ми "Інженер з технічного нагляду" + категорія. Невеличка відмінність, правда? А коли дойдемо до часу оформлення пенсій що буде прийматися державою, яке формулювання буде дійсним по трудовій для тих хто буде оформлювати пенсії та нараховувати копійки?
А що у Вас в трудовій написано?
Дякую усім за увагу, сподіваюся інформація більш-менш корисна.
Очікую на коментарі та можливо запитання.